Hans Ruijssenaars Architecten
bank insinger de beaufort amsterdam
Hans Ruijssenaars Architecten
barentszplein 7
1013 NJ amsterdam
tel. 020 - 530 48 30
fax. 020 - 530 48 38
e-mail info@ruijssenaars.nl k.v.k. 34217595
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam
Voor projectdata in pdf formaat, klik op bovenstaande link.
Klik op thumbnails hieronder voor foto-weergave, of op de foto links voor een vergroting.
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 1 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 2 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 3 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 4 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 5 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 6 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 7 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 8 9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 9 9518 - project informatie
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 1
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 8
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 3
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 4
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 5
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 6
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 7
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 2
9518 - bank insinger de beaufort amsterdam 9
Architect
prof. ir. Hans Ruijssenaars
 
Opdrachtgever
Beheermaatschappij Linden bv, Amsterdam
 
Constructeur
Ingenieursgroep Van Rossum, Amsterdam
 
Hoofdaannemer
BAM NMB Bouw, Amsterdam
 
Opdracht
1995
 
Bouwjaar
1998-2000
 
Bruto oppervlak
6.000 m2
 
Bouwsom
9.938.000,00 / f 21.900.000,00
(excl. btw en honorarium)
 
Fotografie
Jan Derwig
 
Werknummer
9518

Ontwerp

Achter de beschermde monumentale gevel van het voormalige bevolkingsregister aan de Herengracht 531-537 te Amsterdam, bevindt zich het nieuwe hoofdkantoor voor de Bank Insinger de Beaufort. Waar in het begin van deze eeuw de beschermde gevel bijna zonder samenhang met de achterliggende structuur in een aantal stappen is gebouwd, wordt in het nieuwe plan geprobeerd met een nieuwe achterliggende structuur weer aansluiting op de gevel te krijgen. Je zou kunnen zeggen dat de huid en skelet weer gaan samenhangen; voor een tweede leven van dit belangrijke stuk Herengracht een belangrijke levensvoorwaarde. Zo wordt de monumentale entreepartij weer als hoofdingang gebruikt, sluit een centrale hal daarachter aan op de nieuwe keurtuin aan de achterzijde en verbindt een centrale vide over alle lagen de daaraangelegen verdiepingen. Daglicht komt via een nieuwe lantaarn op het dak tot op de piano nobile in het hart van het pand. Aan de tuinzijde wordt het spiegelbeeld van de voorgevel uitgevoerd als een begroeide (met klimop en klimaf) verticale tuin. Waardevolle interieuronderdelen uit het oorspronkelijk pand zoals traphekken, stijlkamers e.d., worden waar mogelijk weer gebruikt in de nieuwe structuur, zodat historische continuiteit niet alleen in de voorgevel zichtbaar is.

Projectmedewerkers

Jos de Kler, Roel Buiter, Fieke But, Titia Jansen, Mark Lodder, Annemarie Schuitema.

Links

Bank Insinger de Beaufort architectenweb.nl BNA.nl