Hans Ruijssenaars Architecten
souterain rijksmuseum amsterdam
Hans Ruijssenaars Architecten
barentszplein 7
1013 NJ amsterdam
tel. 020 - 530 48 30
fax. 020 - 530 48 38
e-mail info@ruijssenaars.nl k.v.k. 34217595
9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam
Voor projectdata in pdf formaat, klik op bovenstaande link.
Klik op thumbnails hieronder voor foto-weergave, of op de foto links voor een vergroting.
9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 1 9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 4 9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 5 9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 6 9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 7 9500-5 - project informatie
9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 1
9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 4
9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 5
9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 6
9500-5 - souterain rijksmuseum amsterdam 7
Architect
prof. ir. Hans Ruijssenaars
 
Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst
 
Constructeur
Rijksgebouwendienst
 
Hoofdaannemer
Koninklijke Woudenberg bv
 
Opdracht
1995
 
Bouwjaar
1998-1999
 
Bruto oppervlak
850 m2
 
Fotografie
Jan Derwig
 
Werknummer
9500-5

Ontwerp

In het Masterplan bevinden zich in het souterrain vooral kantoorruimten in de dagverlichte buitenzone. Ook de personeelskantine bevindt zich aan de buitengevel (westzijde) nabij de vernieuwde dienstingang. De niet-dagverlichte ruimten worden gebruikt voor was-en kleedruimten, donkere ruimten voor de afdeling fotografie, opslag en techniek. Aan de zuidzijde bevinden zich het nieuwe publieksrestaurant met een buitenterras en de nieuwe winkel. Restaurant en winkel worden evenals het nieuwe auditorium rechtstreeks ontsloten vanuit de nieuwe Foyer in de onderdoorgang.Een royale dienstingang verbindt de villa via het personeelsrestaurant met de bibliotheekdienstruimten aan de andere kant van het gebouw. Het publiekstoilettenblok wordt hiertoe meer naar het inwendige van het museum verplaatst zodat tevens een directe koppeling met restaurant,auditorium winkel en Foyer ontstaat.
 
Als eerste onderdeel van het Masterplan is het souterraingedeelte in het noordwestelijke deel ingrijpend gerenoveerd. In dit deel van het museum was de aantasting van de oorspronkelijke plattegrond en ruimte het verst gevorderd. In de bestaande plattegrond is goed te zien hoe de oorspronkelijke heldere bouwstructuur door tientallen ad-hocbeslissingen is verworden tot een labyrintische en onmogelijke phantom of the museum- situatie.
 
De foto's van de toiletgroep (oud) en de nieuwe gang zijn vrijwel op hetzelfde punt genomen. Gewelven waren door allerlei leidingen en verlaagde plafonds vrijwel aan het zicht onttrokken. Voor minder valide medewerkers was dit gebouwdeel ontoegankelijk. De centrale beveiligingsafdeling en de brandcompartimentering voldeden niet aan de nieuwe eisen. Bij de renovatie is de installatie-infrastructuur ondergebracht in een verhoogde vloerconstructie. Het saneren van de vele verschillende vloerniveaus in het geheel souterrain is onderdeel van het Masterplan.

Projectmedewerkers

Piet Besteman, Ron Mayer, Eric Meisner, Jan Oudeman, Rob Pommerel, Frank Veltmeijer.

Publicaties

masterplan ruijssenaars rijksmuseum
publicatie: min. van vrom, rijksgebouwendienst
jaar: 2000
isbn: 90-6611-822-9