Hans Ruijssenaars Architecten
bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen
Hans Ruijssenaars Architecten
barentszplein 7
1013 NJ amsterdam
tel. 020 - 530 48 30
fax. 020 - 530 48 38
e-mail info@ruijssenaars.nl k.v.k. 34217595
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen
Voor projectdata in pdf formaat, klik op bovenstaande link.
Klik op thumbnails hieronder voor foto-weergave, of op de foto links voor een vergroting.
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 1 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 2 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 3 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 4 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 5 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 6 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 7 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 8 9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 9 9319 - project informatie
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 1
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 2
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 3
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 4
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 5
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 6
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 7
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 8
9319 - bibliotheek en kunstuitleen stadshart amstelveen 9
Architect
prof. ir. Hans Ruijssenaars
 
Opdrachtgever
Stadshart Amstelveen Ontwikkelingsmaatschappij
 
Constructeur
D3BN Civiel Ingenieurs, Amsterdam
 
Hoofdaannemer
Bouwcombinatie Smit's / Bouwbedrijf De Nijs, Warmenhuizen
 
Opdracht
1993
 
Bouwjaar
1999-2001
 
Bruto oppervlak
6.500 m2
 
Bouwsom
6.805.000,00 / f 15.000.000,00
(excl. btw en honorarium)
 
Fotografie
Jan Derwig, Michael Durgaram
 
Werknummer
9319

Ontwerp

De openbare bibliotheek van Amstelveen bevindt zich op een prachtige plek aan de Westzijde van het Stadsplein. Als belangrijk gemeenschapsinstituut vormt de bibliotheek de gehele westgevel van het plein. Aan de zuidkant verbindt de bibliotheek zich met de kultuurstrip en aan de noordzijde met de woningen en winkelbebouwing. Frontaal richt de bibliotheek zich tot het plein. Transparant en open geeft zij zicht op haar inhoud. Maar er is meer, zij heeft meer gezichten. Vooreerst geeft zij vorm aan de entree van het stadshart. Geflankeerd door het busstation met de daarboven gelegen parkeergarage enerzijds en hotel en museum anderzijds vormt de bibliotheek de centrale entree tot de grote ondergrondse parkeergarage onder het stadsplein. Het wegdek vanaf de Keizer Karelweg zakt langzaam naar beneden en gaat over de volle breedte over in de grote Parking. De bibliotheek verheft zich boven maaiveld en geeft ruimte aan de auto. De bodem van de bibliotheek krult omhoog en vormt de toegangspoort tot het stadshart. Zoveel mogelijk daglicht begeleidt de op- en afrit. In de rij-richting splitst de bibliotheek zich in een noordelijk deel met het merendeel van de ondersteunende ruimten en in een zuidelijk deel waarin zich de grote uitleenruimte bevindt. Tussen beide gedeelten in dringt daglicht door tot op de afrit. De centrale vide brengt tevens daglicht in het hart van de bibliotheek en ordent de daaraan gelegen ruimten. Ook in klimaattechnische zin is het als natuurlijke centrale luchtafvoerruimte de ruggegraat van het gebouw. De zijgevels van het uitgestrekte gebouw laten gefilterd licht binnen. De gevel aan het stadsplein is open en helder. Transparantie, afleesbaarheid, helderheid. Bij de gratie van daglicht.

Projectmedewerkers

Joep Damstra, Silvester Vermast, Pieter Hoogendoorn, Geert Vennix, Piet Goud, Bertus van Vliet.