Hans Ruijssenaars Architecten
huis matlung & miltenburg hulshorst
Hans Ruijssenaars Architecten
barentszplein 7
1013 NJ amsterdam
tel. 020 - 530 48 30
fax. 020 - 530 48 38
e-mail info@ruijssenaars.nl k.v.k. 34217595
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst
Voor projectdata in pdf formaat, klik op bovenstaande link.
Klik op thumbnails hieronder voor foto-weergave, of op de foto links voor een vergroting.
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 1 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 2 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 3 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 4 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 5 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 6 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 7 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 8 0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 9 0133 - project informatie
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 6
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 2
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 3
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 4
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 5
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 1
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 7
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 8
0133 - huis matlung & miltenburg hulshorst 9
Architect
prof. ir. Hans Ruijssenaars
 
Opdrachtgever
Karen Matlung & John van Miltenburg
 
Constructeur
Adviesbureau D3BN civiel ingenieurs bv
 
Installatie adviseur
Hori raadgevend ingenieursbureau bv
 
Hoofdaannemer
Van Klompenburg bouwbedrijf bv
 
Opdracht
2001
 
Bouwjaar
2003-2004
 
Bruto oppervlak
3000 m2
 
Bouwsom
€ 454.505,00
(excl. btw en honorarium)
 
Werknummer
0133

Ontwerp

Aan de voet van de noordrand van de Veluwe waar de grond nog heel langzaam afloopt richting Zuiderzee en waar sinds eeuwen de landbouwkavels opgespannen zijn tussen de voorheen woeste zand- en heidegrond van de Veluwe en de Zuiderzeestraatweg heeft de familie Matlung Miltenburg een paar van die kavels verworven. De verbinding tussen de straatweg en de zandgrond van de Veluwe is de Zandhuisweg. De as van de Zandhuisweg eindigt in het nieuwe Zandhuis en de weg buigt voor het huis langs naar de nu dichtbegroeide Veluwe. Een wijds uitzicht langs de bosrand is het geschenk van de plek. Alsof je aan zee woont, met een hier en daar bebouwde en begroeide horizon. Op een lichte terp, in het landschap verankerd door een kolossale rode beuk, nestelt het huis zich in een van de langgerekte noord-zuid kavels. Aan de kant van de Zandhuisweg zoekt een lange en lage gevel met een rieten kap aansluiting bij de streekeigen bouwmaterialen, riet, baksteen en hout. De kap golft omhoog om de hoofdentree mogelijk te maken. Aan de kant van het veld, de zee, is het huis afgedekt met een lichthellend dak bekleed met aluminium dat als een zonneklep ver uitsteekt naar het westen. Over de gehele westzijde vormt deze klep een doorgaande en gevarieerde veranda. Daar is ook zichtbaar dat het huis, ingegraven in de terp, twee lagen telt, een opgetilde woonlaag boven de gedeeltelijk ingegraven slaaplaag. De colonnade die aan die kant het ruim overstekende dak draagt is als een streng geordende melodie lijn een contrapunt tegenover de gevarieerde veranda erachter. Horizontaal, verticaal en in de diepte verschuiven de verschillende elementen ten opzichte van elkaar. Het daglicht dat tussen het steile rieten dakvlak en het lichthellende en sterk reflecterende aluminiumdakvlak ver in de woning doordringt, gedeeltelijk zelfs weer uittreedt aan de oostzijde, nuanceert de bewegelijke variatie achter de colonnade. Daglicht doorspoelt ook de lager gelegen slaaplaag door het langgerekte trapgat, dringt op de woonverdieping staccato binnen door een reeks kleine daklichten en heeft een hoofdmoment in de naar binnen gelegen patio op de woonlaag. De driedimensionale gevel wordt een ruimtelijk huis. Van binnenuit kadreert de west-gevel de oneindige ruimte buiten en geeft naast het fenomenale uitzicht ook beschutting en plaatsbepaling. Op de slaapverdieping is door de diepe gevelramen met echte vensterbanken de beschutting van de afzonderlijke vertrekken veel pregnanter. Een gezamenlijke passie van opdrachtgevers en architect, muziek van Bach, Simeon ten Holt, Arvo Pärt en vele anderen brengt samen in een nieuwe architectonische harmonie landschap, omgeving, ruimte, ritme, structuur, materiaal, klank en kleur. Een rijke gelaagdheid die meerdere zintuigen kan prikkelen, probeert, zonder opdringerig om aandacht te vragen, het huis op deze prachtige plek zich thuis te laten voelen. Als het lukt, bij de gratie van daglicht, moet bewoning een feest zijn.

Projectmedewerkers

Lyongo Juliana, Roel Buiter, Pieter Hoogendoorn, Annemarie Schuitema.

Publicaties

de architect
jaargang: 36
nummer: mei 2005
sdu uitgevers